Produksjoner"Hjemmusa og Fjellmusa" er et av eventyrene i Asbjørnsen og Moes samlinger. I denne lattervekkende nåtidsversjonen av det koselige eventyret er det Fjellmusas tradisjonelle liv og verdier med "kjøttkaker med brun saus" som møter Hjemmusas moderne jetsetliv med "sushi og kaffe latte".

Hvor vil du helst bo, i byen eller på bygda? Dette muntre og underfundige eventyret er kanskje mer aktuelt enn noen gang. Byen trekker, og bygdene tynnes ut. I vår familieforestilling er musene to damer med vidt forskjellige verdisett og oppfatninger. Allikevel finner de hverandre interessante. Det eneste som kan ødelegge idyllen er Hjemmusas drepende avhengighetsforhold til Katten...

Forestillingen er en samproduksjon mellom Teater Leven og Det Hemmelige Teater, og ble produsert i forbindelse med Asbjørnsens 200 års jubileum i 2012.

Se trailer av forestillingen her: http://www.youtube.com/watch?v=TFZ8uX5X1J0

__________________________________________________________________________

 

 
Foto: Torbjørn Olsen

"Rosor i ett sprucket krus"

Gustaf Fröding var til tider en veldig syk mann. Depressiv og alkoholisert. At noen ville gå på å lage et lystig vandrespill om en sånn person, skulle man ikke tro. Men om man begynner å lese diktene hans, blir man forundret over livsgleden, beskrivelser av skjønn natur og skjønne mennesker. Ironi og humor. Derfor gikk Teater Leven i gang med å lage et manuskript til et vandrespill omkring Frödings liv og diktning. Forestillingene ble spilt på Maihaugen der huset der hans søster står. Vi fikk med oss musikerne Stefan Östgård og Ingrid Jostad, og til slutt hadde vi laget en forestilling som vi spilte med stor suksess somrene 2008 - 2010.

Dette skriver avisa gd i anmeldelsen:

”Du skal være ganske sur og matlei for ikke å la deg rive med av denne livsbejaende rause kvartetten som skaper liv, ikke bare i byavdelingen, men også i et forfatterskap som bare de færreste av oss har synderlig peiling på. Det kan rett og slett være et poeng å stikke innom flere ganger, og bli enda bedre kjent med Fröding.” – Live Sætre

Se link på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IuJtvGcjipc

 __________________________________________________________________________

 


"Sommarboken"

-i samarbeid med Det Hemmelige Teater

 

Helena Klarén og Morten Jostad har lenge lekt med tanken på å gjøre noe på Tove Janssons bok Sommarboken. I 2007 begynte vi arbeidet, der Helena og Morten bearbeidet teksten til et manus, og hvor Henrik kom inn som instruktør for skuespiller Helena.

Tove Jansson (som er mest kjent som ”mamman” til Mummitrollet) skriver i Sommarboken om den lille sommerøya der to kvinner møtes over avstanden av år. Farmor og lille Sophia. Vennskapet over generasjonskløften er like sterkt som vår lengsel etter en sommerdag langt ute i skjærgården. Helena spiller både farmor og Sophia, og samtidig berettersken i historien; kvinnen mellom barndom og alderdom. Helena og Morten har bygd manuskriptet på utvalgte kapitler i boken. Vi har valgt å gjøre forestillingen på originalspråket til Jansson; svensk. Vårt mål er å turnere med denne forestillingen i både Norge, Sverige og Finland.

Forestillingen hadde premiere i Frydenlund Teater i August 2008, og i avisen kunne man lese blant annet følgende: 
 

”Helena Klarén har et overbevisende grep om sin Jansson. Hun lar oss more oss over tekstens mange understatements, samtidig som hun får fram det hverdagslige og fantastiske i møtet mellom barndom og alderdom.”


Innstuderingen av teksten og samarbeidet med regissøren har åpenbart vært gjennomtenkt. Kløktige sceniske grep er forent med oppsetningens velfungerende dramaturgi og smarte, gjennomarbeidede regi.”

__________________________________________________________________________
 

 
Foto: Tore Rakvaag
"Løft ditt hode" - en Det Hemmelige Teater produksjon, i samarbeid med Teater Leven.

Med: Helena Klarén, Henrik Slåen, Ingrid Jostad, Arnhild Vik

og Morten Jostad. 


Teatersjef Bjørnstjerne Bjørnson er en mann med mange jern i ilden.

Men av og til kan det bli for meget selv for den vitale BB. I tunge stunder må han få hjelp av sine medarbeidere på teateret. Og alltid når han er som lengst nede, kommer sangen tilbake til ham: “Løft ditt hode, du raske gutt …” Denne forestillingen om teatermennesket Bjørnson, er blitt en stor suksess, rik på ny musikk og overraskende teatrale innfall. Nå er det fastslått en gang for alle: Dikterkongen på Aulestad var en sjarmerende og meget morsom mann!

I anledning Bjørnsonåret har Det Hemmelige Teater, på oppdrag fra Gausdal kommune, produsert denne nye forestillingen som er støttet av Oppland Fylkeskommune. Forestillingen er laget for for 5-7 klasse og er også spilt for skoler i Lillehammer kommune. 
__________________________________________________________________________

 
 Foto: Håvard Bjørgum
Trollgeir og Onkel Nut

Figurene Trollgeir og onkel Nut hadde sine fødsler i forestillinger på Hunderfossen Familiepark. Trollgeir allerede sommeren 1998 i vår første sesong, mens Onkel Nut kom til to år senere. Trollgeir er 104 år gammel og bare en guttunge. Onkel Nut derimot er 647 år, og begynner å bli en gammel mann. Disse to slektningene som er veldig gode venner, forsøker noen ganger å feire bryllup mellom Onkel Nut og en prinsesse. Men hun dukker aldri opp. Så de må lage konkurranse mellom de besøkende damene. Noen ganger feirer Onkel Nut bursdag, og da har Trollgeir ordnet med bursdagsfest. Men damekjær som Nut er, blir han lei seg fordi han ikke har noen kjæreste. Så da må Trollgeir ordne opp igjen. Disse to trollene har vært veldig mye brukt i de senere årene i forskjellige sammenhenger. De stiller opp på det meste. Enten det er barnas dag på Kitilbu, Vinterparken i Hunderfossen Familiepark, Hafjell alpinsenter eller kurs for kreftrammede familier på Montebello. De får til og med selskap av Trollguri og Dovregubben i blant. Disse spilles av hhv Anne Flugstad og Øyvind Granaasen Fougner.
__________________________________________________________________________

 

Foto: Trond Lønstad
"Eppel Peppel Pippil"

Anne Flugstad er ei dame vi har hatt mye moro sammen med. Hun ble med oss i vår siste sommeroppsetning på Hunderfossen Familiepark ”Eventyr i manesjen” i 2004. Vi jobbet såpass bra sammen at vi startet arbeidet med et barneteaterprosjekt med tanke på Den Kulturelle Skolesekken.

Resultatet ble en samproduksjon mellom Teater Leven og Anne Flugstad Multiaktør: ”Eppel Peppel Pippil”. En forestilling om jenta ”Pippil” som skal ha besøk av bestemor og hennes nye kjæreste. Hun bruker mye tid på å tenke ut hvordan hun skal lage overraskelsesfest, men ender opp med ikke å ha gjort noen ting når bestemor ringer på døra. Det er fordi tankene hennes ”Eppel” og ”Peppel” er der og forstyrrer henne så veldig.

Forestillingen er bygd opp omkring rim og regler fra vår egen og foreldres barndom.

Denne forestillingen har nå vært spilt 175 ganger, og har vært på turne i Oppland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Oslo. Og tilbakemeldingene har vært strålende: ” - Spill det en gang til!” ” - Det er den beste forestillingen vi har hatt!” sier barna. ” - Jo, vi får jo besøk av så ymse, men dette var noe av det bedre” sa en lærer. ” - Virkelig bra scenekunst” sa en annen. ”Lærarane mente at dette var noko av det gjevaste dei hadde vore med om” sto det i en evaluering.  

Forestillingen ble støttet av Ringsaker Kommune, Gausdal Kommune, Lillehammer Kommune, Øyer Kommune, Oppland Fylkeskommune og diverse fond.
__________________________________________________________________________

 

Foto: Audun Gjermstad
"I grålysningen" - en Det Hemmelige Teater produksjon

Lydia og Cato møtes igjen etter mange års skilsmisse i anledning av at deres felles datter er syk. I løpet av noen få timer i grålysningen rulles deres felles fortid opp, i håp om å forsone seg med det som har vært mellom dem. Kammerspillet ”I grålysningen” ble skrevet 1908, året etter Sigrid Undsets debut med romanen Fru Martha Aulie. Forbindelsen mellom stykket og boken er åpenbar, men i stykket er det mannen som kunne ha skrevet i dagboken: ”Jeg har vært min hustru utro...”. Helena Klarén og Morten Jostad tolker Lydia og Cato Brinchmann. Arnhild Vik sitter ved klaveret. Denne forestillingen er i regi av Det Hemmelige Teater. Den har vært vist flere ganger under Norsk Litteraturfestival, og utdrag av den har vært vist på Bjerkebæk, Sigrid Undsets hjem på Lillehammer.
__________________________________________________________________________

 


Foto: Henrik Slåen
"Taubes kvinner - kvinners Taube" - en Det Hemmelige Teater produksjon

En produksjon fra Det Hemmelige Teater. En forestilling bestående av tekst og musikk av den svenske komponisten og forfatteren Evert Taube, med tre kvinner på scenen: musiker Ingrid Jostad, skuespiller Helena Klarén og musiker Arnhild Vik. De tre tolker og gir liv til Taubes mange kvinneskikkelser. I løpet av en time setter de tro, håp og kjærlighet og svik i fokus. Konsertteater med flygelet i sentrum inderlig og rørende, men alltid favnet inn av den Taubske livsglede. Forestillingen "Taubes kvinner, kvinners Taube" hadde premiere på Frydenlund Teater i den årlige Godsuka i juli 2004 og inngår i DHT's faste repertoar. Kan bestilles gjennom Helena Klarén.
__________________________________________________________________________

 

 Plakat: Eyolf Stiksrud
"Menykabarét"

Fra sin tid i Teaterängeln i Sverige har Helena erfaring med "menyteater". Dette hadde hun lyst til å gjøre også her i Lillehammer. Vi fikk med oss gode artistvenner og lagde en helaftens "Menykabarét" på en pub. Dette har foreløpig vært en engangsforeteelse, men alle er ivrige på å komme sammen for å gjøre det igjen. Ut fra denne ene forestillingen har Teater Leven sammen med en eller flere av artistene repertoar for å underholde i hvilket som helst arrangement. Sang, musikk eller sketsjer.

Smakebiter fra menyen:

-Eksotiske kyllinglår med erotisk kål
-Tvilsom vårflørt dragert med ettersmak
-Tynne skiver hjortes-adel med tråkket salat
__________________________________________________________________________

 


Foto: Henrik Slåen 
Samarbeid med
Ungdomslaget Henrik Wergelands Minne

Teater Leven har i blant gleden av å samarbeide med Ungdomslaget Henrik Wergelands Minne på Fåberg. De bruker både Helena og Henrik som instruktører, og vi har gjort flere rene samarbeidsprosjekter.
Ronja Røverdatter ble iscenesatt på Kastrudborgen sommeren 2002. Stor suksess. Kastrudborgen var en veldig fin scene og selv om publikum strevde litt med å komme dit, fikk vi åtte fulle ”hus”. Et godt teaterminne. Kanskje får vi en reprise om noen år? Fåberg Sangkor var også samarbeidspartner i prosjektet.

Nesegrevet er et relativt ukjent stykke, og det er veldig ufortjent. Det handler om ei jente som hjelper Lilletrollet, og da må Lilletrollet hjelpe tilbake, for sånn er reglene. Men jenta vil heller at han skal møte den første han møter. Og dermed begynner ballen å rulle. Det er et stykke med mye humor for både barn og voksne. Vi tok opp igjen suksessen fra Mesnaelva i 1997, gjorde Nesegrevet til Nåsågrevet, og spilte det utendørs på Jorekstad. Vi hadde noen fine augustkvelder med Tor Åge Bringsværd sitt stykke.

Robin Hood er mer kjent. Men du har kanskje ikke sett Robin slik vi gjorde det? I vår moderne versjon var Sherwoodskogen blitt til Sherwoodgata, og slottet til Prins Johan var blitt til et herskapshus. Robin gikk med kamuflasjefarget moderne jaktbue, hjelperne hadde pistoler og maskingevær, og Sheriffen av Nottingham ble militærdiktator. Prins Johan var blitt homofil narkolanger. Vi var veldig fornøyd selv med den versjonen. Bør kunne gjøres av andre også.
Vi håper vi snart får til et sommerteatersamarbeid med UHWM igjen.
__________________________________________________________________________

 

 Plakatfoto: P-O Alfredsson
"Mappebarn"

Etter to år med research gjennom intervjuer med barnevernstjenesten, fosterbarn og kurs for fosterforeldre hadde Oppland Teater (Teater Leven) premiere på Mappebarn våren 2001. I samarbeid med Lillehammer Blåsekvintett ble musikk en viktig del av forestillingen og stykket forteller om en 15 år gammel jente som bor i fosterfamilie. Hun prøver å finne en vei til selvstendighet etter en trasig oppvekst med en alkoholisert mor og en fraværende far.

Produksjonen er støttet av Fond for lyd og bilde.

  Vandreren på miniturne

Vår fabel omkring Bjørnsons novelle Faderen vises for Midt-Gudbrandsdølene!

Les mer...
 
  Forestilling på Kvinnedagen

Teater Leven med gjester lagde 8.mars-kollasj til ære for kvinnene!

Les mer...
 
  Fugleelskerne

Fugleelskene i bakgården i Kulturhuset Banken!

Les mer...